MANA TOMATELOR- APARITIA BOLII, SIMPTOME, MOD DE RASPANDIRE, MASURI DE COMBATERE
Una dintre cele mai frecvente boli apărute la culturile de tomate, mana tomatelor, este cauzată de ciuperca Phytophtora infestat, care apare în perioadele cu precipitații abundente sau temperaturi moderate.
În acest articol, vei regăsi cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre această boală și care este modul de combatere a manei.
Simptomele apariției acestei boli, sunt vizibile cu ochiul liber deoarece afectează toate organele aeriene ale plantelor și anume frunze, tulpini, flori și fructe.
Pe frunze, putem observa apariția unor pete circulare sau de formă neregulată, care au o culoare verde-gălbuie la început, respectiv cenușie-brună, o dată cu evoluția bolii. Aceste pete, se măresc o dată cu evoluția manei și sunt înconjurate de o zonă îngustă decolorată. De asemenea, pe partea inferioară a frunzelor, se va observa un puf albicios și fin, reprezentând fructificațiile ciupercilor.
Fructele, sunt afectate încă din primele faze de dezvoltare, până aproape de maturare. La început se poate observa apariția unor pete de dimensiuni mici, de formă neregulată, ușor cufundate în puplă. Culoarea acestora se schimbă de la verde-măsliniu, până la măsliniu închis, odată cu evoluția bolii. Praful albicios de care am menționat anterior, apare și pe fructele afectate.
Atât frunzele cât și fructele infestate, fără intervenția unui tratament specializat, vor fi afectate și vor cădea, fără a putea fi recuperate.
Apariția manei, se poate observa și pe tulpinile culturilor, sub forma unor pete mici, ovale, de culoare cenușiu-brună care se măresc treptat, înconjurând tulpina.
Modul de răspândire a acestei boli, de la un an la altul, se realizează prin semințele infectate. Resturile plantelor rămase peste iarnă, unde patogenul este prezent va afecta și culturile viitoare. În perioadele calde și uscate, ciuperca rămâne activă în țesuturile frunzelor inferioare și se reproduce din nou atunci când vremea redevine favorabilă.
Măsuri preventive de management
Putem evita apariția acestei boli, prin metode preventive de management ale culturilor, și anume:
-Evitarea cultivării tomatelor în vecinătatea cartofilor
-Evitarea recoltării semințelor din fructele atacate de boală
-Distrugerea și adunarea tuturor resturilor de plante
-Schimbarea completă a pământului sau dezinfectarea acestuia termic și chimic
-Cultivarea soiurilor rezistente la mană
-Administrarea îngrășămintelor minerale, cu un aport ridicat de Potasiu, intensificând rezistența plantelor
Măsuri curative de tratament
Dacă ajungem în punctul în care culturile noastre deja sunt infestate de această ciupercă, există tratamente specializate care te vor ajuta cu siguranță să combați această boală, minimizând daunele create.
Agronor își dorește să îți ofere tratamente personalizate în funcție de necesitățile pe care le ai, oferindu-ți suport pe tot parcursul tratamentului. Specialiștii Agronor sunt aici pentru a combate inamicii apăruți la culturile tale și a obține recolte bogate și sănătoase!
0 comentarii