CARENTA DE CALCIU LA LEGUME- CAUZELE APARITIEI, SIMPTOMELE PREZENTE, METODE DE TRATAMENT
Procesul de nutriție al plantelor este unul extrem de important în obținerea producțiilor sănătoase. Pentru a ajunge la rezultatele dorite, plantele au nevoie în procesul de nutriție de următoarele elemente
Macroelemente respectiv Azot, Fosfor și Potasiu
Macroelemente sau nutrienți secundari respectiv, Calciu, Magneziu și Sulf
Micronutrienți sau microelemente precum Bor, Fier, Zinc. Cupru ș.a.
În articolul de astăzi, vom prezenta importanța Calciului în procesul de nutriție, cum recunoaștem carența de Calciu la legume și de asemenea, cum putem preveni sau trata această carență, după caz.
Reușita culturilor de legume este într-o mare măsură condiționată de nutriția minerală a acestora. Calciul, așa cum este menționat mai sus, este unul dintre elementele de bază ale nutriției, asigurând rezistența mecanică a țesuturilor și turgescenta celulară. De asemenea, calciul este implicat și în procesele fiziologice ale plantei precum circuitul sărurilor și al apei.
Când apare deficitul de Calciu?
Deficitul de calciu, apare de cele mai multe ori pe perioada verii, atunci când factorii precum temperaturile ridicate și deficitul de apă sunt prezenți într-o mare măsură.
Cauzele apariției deficitului de Calciu sunt multiple și anume
Umiditatea scăzută a aerului
Luminozitatea excesivă
Temperaturi foarte ridicate și anume de peste 45 grade Celsius
Nivelul crescut de Amoniacal sau Azot Nitric din sol
Absorbția scăzută a calciului din sol
Un pH mai mare de 7,5
Nivel de salinitate ridicat
Care sunt simptomele deficitului de calciu la culturile de legume ?
La castraveți - avortarea fructelor
La roșii - putregaiul apical al fructului, dar și pe interior sau căderea și avortarea florilor
La ceapă și cartofi - piticirea
Legume frunzoase (salată verde, spanac, andive) - arsura marginală
La varză - brunificarea frunzelor din interior
La ardei (capia, gogoșar, gras), dar și la vinete - putregaiul apical al fructului
Metode de management pentru prevenirea lipsei de Calciu
Monitorizarea pH-ului din sol- adăugarea substanțelor alcaline precum calcarul sau cenușa de lemn o dată ce pH-ul este ridicat
Cultivarea soiurilor rezistente la carența de Calciu- unele soiuri de legume au o mai mare predispoziție să genereze această problemă, iar alegerea soiurilor cu o mai mare rezistență la această boală este un factor important
Folosirea sistemelor de irigare prin picurare- acestea asigură o aprovizionare constantă a plantelor cu apă
Optimizarea aerisirii spațiilor protejate- prin defoliere, aerisire laterală sau frontală și de asemenea, desimea de plantare corespunzătoare unui nivel optim de aerisire a culturilor
Metode de tratament pentru combaterea carenței de Calciu
O dată instalată carența de Calciu, aceasta se poate stopa și combate prin diverse metode, dacă este depistată timpuriu. Planta afectată, revine la forma inițială, dacă i se oferă tratamente bogate în calciu si tratamente fungice.
Aplicarea periodică a îngrășămintelor pe bază de calciu - pentru a avea un nivel optim de Calciu în procesul de nutriție este indicată folosirea îngrășămintelor pe bază de Calciu
Aplicarea tratamentelor fungicide - pentru a evita răspândirea carenței de Calciu, aplicarea tratamentelor fungicide sunt soluția potrivită
Indiferent de stadiul bolii, este necesară consultarea cu un specialist pentru a putea oferi tratamentul potrivit culturilor afectate, astfel încât daunele să fie minimizate.
Specialiștii Agronor sunt alături de tine și te ajută cu sfaturi și tratamente potrivite la fiecare comandă realizată pe site!
0 comentarii