DEFICITUL DE POTASIU DIN PLANTE - CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT
Potasiul este unul dintre cei trei macronutrienți esențiali în buna creștere și dezvoltare a plantelor alături de Azot și Fosfor. În articolul de astăzi, vom discuta despre importanța unui nivel optim de potasiu în plante, care sunt simptomele și cum putem trata această carență pentru a minimiza daunele cauzate.
Potasiul este un macroelement obligatoriu în nutriția plantelor, acumulându-se în țesuturile plantei care au un metabolism intens și o creștere rapidă. De asemenea, potasiul este responsabil pentru rezistența plantei la cădere, frângere sau ger.
De asemenea, un nivel optim de Potasiu favorizează colorarea intensă și uniformă a fructelor, crescând atât rezistența acestora la boli și dăunători dar și rezistența fructelor la raft. În cazul pomilor fructiferi, potasiul ajută la o bună lignificare și le crește rezistența la ger.
SIMPTOMELE CARENȚEI DE POTASIU
TOMATE: îngălbenirea frunzelor bazale, roluire ușoară, apoi brunificarea zonelor galbene, coacerea neuniformă a fructelor, nervuri verzi în interior.
VARZĂ/CONOPIDĂ: funzele au culoarea verde închis, apoi se îngălbenesc, se necrozează pe margini și între nervuri, căpățâna rămâne mică, moale, pufoasă.
CASTRAVETE: decolorarea marginilor frunzelor și necrozarea ulterioară; în caz de carență puternică, decolorarea apare și între nervuri, fructe în forma de bec (umflate la vârf și subțiri la coadă)
CEAPĂ: frunzele bătrâne se îngălbenesc, apoi frunzele se încrețesc, bulbul rămâne mic.
SALATĂ: frunzele devin verde închis, iar frunzele bătrâne se necrozează pe margini.
ȚELINĂ: apar frunze de culoare verde închis, apoi apar pete necrotice; rădăcina rămâne mică, uneori goală în interior.
CAUZELE APARIȚIEI CARENȚEI DE POTASIU
O aprovizionare sau absorbție slabă a potasiului din sol, inclusiv în perioada de mărire intensivă a fructelor, induce procese fiziologice de relocare a macro elementului, din frunzele bazale către fructe.
În cazul în care nu intervenim cu tratamentele necesare, zonele galbene se vor maroni și apoi se vor usca. Este necesară aplicarea tratamentelor cu potasiu încă de la apariția primelor simptome ale plantei pentru a minimiza daunele provocate de acesta.
De asemenea, este necesar să discuți cu un specialist înainte de administrarea tratamentelor pentru a le oferi culturilor, nutrienții de care au nevoie.
0 comentarii