CARENȚA DE FIER (Fe) ÎN CULTURILE LEGUMICOLE
Fierul este un micronutrient esențial în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a culturilor legumicole. Prezența unei astfel de carențe, poate duce la o serie de probleme care vor afecta randamentul, calitatea și producția culturilor, dacă nu este combătută într-un timp optim.
În acest articol, vom prezenta cauzele deficienței de fier în culturile legumicole, efectele asupra sănătății plantelor și cele mai bune practici și metode de tratament pentru carența de fier.
IMPORTANȚA FIERULUI (Fe) ÎN CREȘTEREA ȘI DEZVOLTAREA PLANTELOR
Fierul joacă un rol vital în multiple procese fiziologice ale unei plante precum:
Sinteza clorofilei - Fierul este un microelement cheie în sinteza clorofilei, clorofila fiind esențială pentru realizarea fotosintezei. Dacă plantele nu au suficient fier, aceste nu pot produce suficientă clorofilă și, implicit, această carență va duce la o producție redusă de energie
Activarea enzimelor - Fierul activează enzimele responsabile respirației celulare, sintezei ADN-ului și ale altor funcții metabolice ale unei plante
Transportul de electroni - Fierul este implicat în lanțul de transport ai electronilor din cloroplaste și mitocondrii, permițând transferul de energie în timpul proceselor de fotosinteză și respirație ale acestora
CAUZELE CARENȚEI DE FIER ÎN CULTURILE LEGUMICOLE
Deficiența de Fier poate să fie cauzată de factorii de mediu cat și de sol.
pH-ul alcalin al solului - Atunci când solul are un pH ridicat, respectiv cu o valoare de peste 7.0, fierul devine mai puțin solubil și indisponibil, chiar dacă solul conține cantități suficiente de nutrienți.
Prezența unei cantități excesive de Fosfor - Aplicarea excesivă a îngrășămintelor cu un conținut ridicat de Fosfor poate inhiba absorbția fierului de către plante.
Niveluri ridicate de Calciu și Mangan - Aceste două elemente nutritive pot intra în concurență cu Fierul în procesul de absorbție. Nivelurile ridicate de Calciu, precum sunt în solurile calcaroase, reduc disponibilitatea fierului, în timp ce toxicitatea manganului poate exacerba simptomele deficitului de Fier.
Lipsa materiei organice din sol - Materia organică ajută la îmbunătățirea disponibilității fierului prin eliberarea acestuia într-o formă chelată, pe care plantele o pot absorbi cu o mai mare ușurință.
SIMPTOMELE DEFICITULUI DE FIER ÎN CULTURILE LEGUMICOLE
Putem observa carența de fier în culturile agricole încă de la început, aceasta manifestânduse în primul rând ca o îngălbenire a frunzelor din cauza producției insuficiente de cloroză
Cloroza intermediară - Îngălbenirea se poate observa între nervurile frunzelor. Acesta este un semn al deficienței de Fier și este de obicei observat la frunzele tinere prima dată
Creștere deficitară sau oprită a plantelor - Carența de Fier poate duce la rate de creștere reduse, foliaj mai puțin dezvoltat și vigoare generală slabă
Randament redus - O dată cu apariția carenței de Fier, producția culturilor va avea o scădere notabilă, în special pentru culturile cu frunze în care fotosinteza este crucială pentru creștere precum varza, spanacul, salata verde și altele
Dezvoltare slabă a fructelor - Carența de Fier poate cauza un aspect slăbit al fructelor, oo dimensiune redusă și o calitate precară a acestora
COMBATEREA CARENȚELOR DE FIER ÎN CULTURILE DE LEGUME
Dacă deficitul de Fier este diagnosticat corect și în timp util, acesta poate fii corectat sau prevenit fără să cauzeze daune majore culturilor de legume cu ajutorul produselor precum -
FEROMAX - Îngrășământ foliar cu fier complexat - este indicat pentru corectarea deficitului de fier. Produsul se aplică foliar.
Tecnokel Amino FE - Îngrășământ foliar pe bază de fier - produsul corectează carențele de fier din culturile legumicole, de pomi fructiferi, de viță de vie, arbori și arbuști ornamentali.
Microcat FE - Îngrășământ foliar cu fier pentru corectarea carențelor de fier la plantele: Grâu, Porumb, Rapiță, Floarea soarelui, Sfeclă de zahăr, Cartof, Soia, Mazăre, Vița de vie, Pomi și Arbuști fructiferi, Legume, Flori, Plante ornamentale și Gazon.
Ferrilene - Îngrășământ de microelemente de fier cu formă de chelat EDDHA, care poate fi absorbit la valori pH între 4-10. Asigură absorbția de fier chiar și în soluri calcaroase sau apă de irigare de calitate proastă
0 comentarii