Titus Plus este un erbicid selectiv, postemergent ce combate gramineele anuale si buruienile cu frunza lata anuale si perene la cultura porumbului.
Omologari erbicid porumb Titus Plus
Doza: 307 g/ha + 0,1% Trend postemergent/ha in 200-300 l apa/ha
Buruieni combatute: Graminee anuale si buruieni dicotiledonate anuale si perene
Titus Plus poate fi aplicat o singura data sau fractionat in doua aplicari in functie de spectrul buruienilor predominante.
Mod de actiune erbicid porumb Titus Plus
Titus Plus este o combinatie de doua substante active intre erbicidul hormonal dicamba (regulator de crestere) si erbicidul sulfonilureic rimsulfuron.
Titus Plus este absorbit rapid de foliajul si radacinile plantelor si inhiba cresterea buruienilor sensibile, la scurt timp dupa aplicare, prevenind astfel competitia cu plantele de cultura. Simptome ca decolorarea si cloroza apar dupa 3-10 zile de la aplicare dar buruienile mor dupa 2-3 saptamani.
Caldura si umezeala sporesc performanta erbicidului, in timp ce timpul rece si uscat ii intarzie activitatea si aparitia simptomelor de eficacitate.
Mod de utilizare erbicid porumb Titus Plus
Titus Plus este activ impotriva unui spectru larg de buruieni graminee si cu frunza lata, anuale si perene. Se aplica in postemergenta la porumb, de la 2 frunze ale porumbului pana la 7 frunze.
Datorita activitatii reziduale scurte, Titus Plus combate numai buruienile rasarite sau in curs de rasarire in momentul aplicarii. Eficacitatea maxima se obtine cand buruienile sunt tinere, respectiv in perioada de crestere activa. Majoritatea buruienilor sunt foarte sensibile de la rasarire pana in stadiul de 2-4 frunze.
Este recomandat amestecul cu Trend, 200-300 ml/ha.
Se evita supradozarea, prin suprapunerea ariei de stropire, precum si supradozarea determinata de reglarea defectuasa a echipamentului. Echipamentul de stropit trebuie sa fie corect calibrat pentru o apliare uniforma si cu grad ridicat de acoperire.
Daca ploaia intervine inainte de 4 ore dupa tratament, eficacitatea produsului poate fi diminuata.
Spectrul buruienilor combatute
Buruieni cu frunza lata
Ambrosia elatior - Ambrozie
Abitulon theophrasti - Pristolnic
Amaranthus spp. - Stir
Atriplex spp. - Loboda
Calystegia sepium - Cupa vacii
Chenopodium spp. - Loboda porceasca
Cirsium arvense - Palamida
Convolvulus arvensis - Volbura
Galium aparine - Turita
Helianthus annuus - Floarea soarelui samulastra
Matricaria spp. - Musetel
Polygonum spp. - Iarba rosie
Ranunculus spp. - Piciorul cocosului
Raphanus raphanistrum - Ridiche salbatica
Senecio vulgaris - Cruciulita
Sinapsis arvensis - Mustar
Solanum nigrum - Zarna
Sonchus spp. - Susai
Stachys annua - Cinstet
Xanthium spp. - Scaieti
Graminee perene:
Sorghum halapense - Costrei din samanta
Agropyron repens - Pir tarator
Graminee anuale:
Avena fatua - Odos
Apera spica-venti - Iarba vantului
Alopecurus myosuroides - Coada vulpii
Digitaria sanguinalis - Meisor
Echinochloa crus-galli - Iarba barboasa
Panicum spp. - Mei
Setaria spp. - Mohor
Buruieni mediu sensibile:
Datura stramonium - Ciumafaie
* Pentru costreiul din rizomi si pirul tarator este necesara doza de 384 g/ha sau 5 doze/4 ha.
Combaterea buruienilor graminee anuale si buruienilor cu frunza lata anuale si perene sensibile
Momentul aplicarii este in stadiul de 2-4 frunze ale buruienilor cu frunza lata sau pana la sfarsitul infratirii gramineelor anuale.
Doza recomandata: 307 g/ha sau 1 doza/ha.
La infestari puternice cu Panicum spp. (Mei), eficacitatea maxima in combatere se obtine cand primul tratament este aplicat la aparitia primului val, in stadiul de 3 frunze ale buruienilor.
Aplicarea fractionata este recomandata pe soluri puternic imburuienate sau unde nu au fost aplicate erbicide preemergente.
Primul tratament cu 3 doze/4 ha sau 230,25 g/ha se aplica imediat ce buruienile anuale, graminee si cu frunza lata au rasarit urmat de al II-lea tratament cu 2 doze/4 ha sau 153,5 g/ha la 2 saptamani dupa primul tratament sau corespunzator urmatorului val de buruieni dar nu mai tarziu de stadiul de 7 frunze ale porumbului.
In cazul imburuienarilor cu Convolvulus arvensis (Volbura) si Calystegia sepium (Cupa vacii), eficacitatea lui Titus Plus este mai buna daca este aplicat pe buruieni mai dezvoltate (15-20 cm).
Cirsium avense (Palamida) este cea mai sensibila in stadiul de 4-6 frunze (stadiul de rozeta).
Combaterea gramineelor perene Sorghum halepense si Agropyron repens
Momentul aplicarii este la stadiul de crestere cel mai sensibil, respectiv cand aceste buruieni au inaltimea de 10-15 cm.
Se aplica un singur tratament cu 5 doze/4 ha sau 383,75 g/ha, cand costreiul din rizomi are maxim 15 cm inaltime sau buruienile cu frunza lata anuale si perene au rasarit in masa. Un singur tratament se recomanda pe solele unde infestarea este mai redusa fara riscul aparitiei unui val urmator de buruieni. Aplicarea dozei de 383,75 g/ha trebuie efectuata pana la stadiul de 6 frunze ale porumbului, pentru evitarea fenomenelor de fitotoxicitate temporara determinata de cantitatea mare de substanta activa, dicamba.
Utilizarea ingrasamintelor cu azot
Azotatul de amoniu sau sulfatul de amoniu adaugat la solutia de stropit are ca efect cresterea eficacitatii erbicidului Titus Plus si a amestecurilor lui, asupra anumitor buruieni. De asemenea, creste penetrarea produsului in frunze pe vreme uscata. Atenueaza totodata antagonismul intre substantele active ale lui Titus Plus si posibilii parteneri de amestec.
Utilizati ingrasaminte cu azot de calitate. Ingrasamantul solid se dizolva intr-un vas separat, apoi se adauga la solutia de stropit.
Se pot utiliza 3-4 kg/ha azotat de amoniu sau 3-4 kg/ha sulfat de amoniu.
Ingrasamantul nu inlocuieste surfactantul TREND. Nu utilizati ingrasaminte fara TREND.
Orice amestec trebuie testat initial pe scara redusa.
Lucrari de intretinerea culturii
O lucrare cu cultivatorul poate fi recomandata pentru combaterea buruienilor rasarite dupa aplicarea tratamentului cu Titus Plus. Momentul optim pentru prasit este dupa 2 saptamani de la aplicarea erbicidului.
Nu se recomanda efectuarea prasilei cu 10 zile inainte de aplicarea erbicidului pentru a evita stresul asupra culturii cauzat de efectuarea lucrarii.
Prepararea suspensiei de stropit
Titus Plus poate fi aplicat cu orice echipament de stropit de volum mediu sau mare, capabil sa asigure acoperirea adecvata a plantelor si distribuirea uniforma a suspensiei de stropit. Cele mai bune rezultate se obtin folosind duze plate in evantai.
Se recomanda urmatoarea procedura:
Se verifica daca echipamentul de stropit este curat;
Se umple rezervorul masinii la 1/3 din capacitate;
Se porneste mecanismul de agitare;
Se adauga cantitatea necesara de Titus Plus direct in rezervor;
Se adauga restul de apa si eventualii parteneri de amestec in timp ce se agita continuu;
In final, se adauga cantitatea necesara de Trend 90 si se continua agitarea si in timpul stropirii;
Se utilizeaza tot volumul suspensiei preparate la o stropire sau in limita a 24 ore, pentru evitarea degradarii produsului si reducerea eficacitatii.
In caz de amestec cu alte produse se tine cont de recomandarile din eticheta produsului partener.
Compatibilitate erbicid Titus Plus
Titus Plus poate fi amestecat cu multe produse folosite in agricultura. Totusi, se recomanda efectuarea amestecului de proba si testarea acestuia pentru observarea aspectelor fizice si a influentei asupra culturii in zilele urmatoare tratamentului.
Prevenirea derivei
Se iau toate masurile pentru evitarea derivei stropirii in afara culturii porumbului sau in lacuri, cursuri de apa, canale. Se evita deriva pe culturile vecine sau pe soluri care urmeaza a se semana culturi sensibile.
Aplicarea picaturilor mai mari reduce potentialul derivei, dar nu o previne daca stropirea se face cu echipament neadecvat sau in conditii nefavorabile de vreme.
Nu stropiti cand viteza vantului depaseste 15 km/ora. Potentialul derivei creste la temperatura ridicata, pe timp de seceta si umiditate relativ scazuta si trebuie acordata prudenta maxima indiferent de viteza vantului.
Nu tratati in conditii de inversie termica constand in curenti de aer ascendenti si cresterea temperaturii aerului cu inaltimea.
Evitati pulverizarea sau manipularea produsului la distanta mai mica de 20 m de bunuri, guri de drenaj, canalizare deschisa sau locuri unde apa de ploaie scursa din campul tratat ajunge in cursuri de apa temporare sau permanente. Nu stropiti la distanta mai mica de 20 m de rezervoare naturale sau artificiale de apa.
Selectivitate
Nu se recomanda aplicarea erbicidului Titus Plus la o cultura de porumb suferind de stres ca rezultat al secetei, baltirii apei, temperaturii scazute, atacului insectelor, deficientelor de nutritie, pH sau al altor factori care afecteaza cresterea plantelor.
Titus Plus este un erbicid selectiv daca este aplicat pana in stadiul de 7 frunze ale porumbului.
In conditii de stres cum sunt temperaturile extreme (peste 25° C sau sub 10° C), seceta, baltire permanenta a apei, etc, plantele pot manifesta o sensibilitate temporara fata de Titus Plus manifestata prin deformarea usoara sau ingalbenirea temporara a frunzelor superioare fara sa fie afectata productia.
Titus Plus poate cauza o fitotoxicitate temporara la unii hibrizi sensibili cultivati, de aceea se recomanda stropirea cu erbicid, directionata sub nivelul frunzelor porumbului. Titus Plus se poate aplica la hibrizii sensibili pana in stadiul de 5 frunze. Hibrizii noi de porumb rezistenti la erbicide sulfonilureice pot fi tratati cu Titus Plus pana in stadiul de 7 frunze.
In conditii de stres, in cazul culturilor care au depasit stadiul recomandat al cresterii, Titus Plus se va aplica numai directionat sub nivelul frunzelor.
Pentru orice hibrid nou aparut pe piata, consultati producatorul de samanta sau distribuitorul privitor la selectivitate inainte de utilizarea erbicidului.
Restrictii
Se evita efectuarea tratamentului cand exista risc de deriva a solutiei de stropit asupra altor culturi (rapita pentru ulei, sfecla, floarea soarelui, tomate, ardei), pepiniere, pomi, vita de vie.
Nu se aplica la temperaturi de peste 28º C. In zilele calduroase, se recomanda aplicarea seara pe timp racoros. Se evita cazurile cu risc de scadere accentuata a temperaturii in timpul noptii.
Nu se aplica Titus Plus la porumbul stresat de conditii severe de vreme, inghet, seceta, baltire, atac de boli si daunatori.
Nu aplicati pe plante udate de ploaie sau roua.
Nu aplicati peste santurile sau canalele de irigare.
Nu aplicati la culturile hidroponice, ornamentale, sau vase.
Nu aplicati direct pe suprafetele de apa sau in zonele unde apa de suprafata este prezenta.
Se evita contaminarea pomilor si a altor plante precum si a zonelor unde se pot intinde radacinile acestora.
Se interzice pasunatul supfafetelor tratate. Animalele nu trebuie sa aiba acces in zona tratata.
Rotatia culturilor
Datorita perioadei reziduale scurte in sol a produsului Titus Plus, nu exista restrictii pentru culturile urmatoare dupa recoltarea porumbului. In cazul compromiterii culturii poate fi semanat numai porumb. Primavara urmatoare poate fi semanata orice cultura.
Prevenirea aparitiei rezistentei
La utilizarea repetata a erbicidelor cu acelasi mod de actiune, timp de mai multi ani pe aceleasi tarlale, este posibila supravietuirea, inmultirea si dominanta unor biotopuri de buruieni mai putin sensibile, aparute natural.
O buruiana este considerata rezistenta la un erbicid daca supravietuieste dupa un tratament aplicat corect la doza si momentul recomandat, in conditii climatice normale. Aparitia rezistentei la o specie de buruieni poate fi evitata sau intarziata prin alternarea sau amestecul produselor cu mod diferit de actiune.
Spalarea echipamentului de stropit
Pentru a evita vatamarea altor culturi, se spala bine echipamentul de stropit si cel de protectie, imediat dupa terminarea aplicarii. Asigurati-va ca au fost indepartate toate urmele de produs. Se vor respecta urmatoarelor recomandari:
Se goleste echipamentul de stropire complet;
Se spala rezervorul, lancile si duzele cu apa curata cateva minute;
Se umple rezervorul (minimun 25% din volum) cu apa curata si se adauga hipoclorit de sodiu (5,2% produs comercial) in cantitate de 1 l/200 l apa.
Se spala furtunele si lancile si se lasa in rezervor timp de 15 minute cu agitare continua, dupa care se goleste rezervorul;
Pentru a indeparta urmele de clor se spala rezervorul cu apa curata care se pompeaza apoi prin furtune si lanci.
Duzele se demonteaza si se curata separat.
CARACTERISTICI GENERALE
Ambalaj | 300 grame |
Tip produs | Erbicid |
Asiguram transportul produselor pana la usa ta.
Oferim un drept de retur de 14 zile de la data comenzii.
Oferim asistenta si sfaturi pentru achizitionarea produselor dorite.
Modalitate de plata cu cardul prin platforma 100% sigura.